Princip 4: Vi arbejder for bæredygtige løsninger:
F.eks. ved:
I forbindelse med nedrivning og miljøsanering er det et krav, at miljøfarlige stoffer kortlægges. Men retningslinjerne angiver ikke omfanget og indhold - man skal tage det nødvendige antal prøver og netop dette er ofte kilden til konflikter mellem bygherre, rådgiver og entreprenør. Derfor har vi udarbejdet en guide til hvad en miljøkortlægningsrapport bør indeholde, for at nedrivning- og miljøsaneringsprojekter kan gennemføres under hensyntagen til miljø og arbejdsmiljø og med færrest mulige konflikter.
Miljøkortlægningsrapporten skal kortlægge bygningens miljøfarlige stoffer, skal skræddersys til det konkrete projekt og bør indeholde:
Formål med kortlægningen
Afgrænsning
Det bør fremgå klart:
Bygningsoplysninger
Bygningens basisoplysninger:
I det omfang det er muligt, bør rapporten også indeholde historiske data om bygningens tidligere anvendelse og funktioner. Ligesom det bør fremgå, om der tidligere har været foretaget større renoveringer eller ombygninger samt hvornår, hvis den viden er tilgængelig.Tegninger over bygningen bør supplere teksten.
Oplysninger om prøvetagning
Beskrivelsen af prøvetagningen bør indeholde:
Analyseresultater
Laboratoriets analyserapporter bør være vedhæftet rapporten som bilag, ligesom det anbefales, at analyserne er udført af en akkrediteret virksomhed. Prøvetagningssteder med analyseresultater kan med fordel sammenholdes i skema. Analyseresultaterne kan med fordel suppleres med grænseværdier.
Forureningsomfang
Usikkerheder
Er der usikkerheder i forbindelse med kortlægningen, bør disse i videst muligt omfang belyses og diskuteres
Konklusion
Miljøkortlægningsrapporten bør i konklusionen:
Behov for yderligere undersøgelser
Afslutningsvis anbefales det, at det fremgår af rapporten, om det vurderes, at der er yderligere behov for undersøgelser.
Gode råd til miljøkortlægningsrapporten er udarbejdet på baggrund af et møde i Netværk for nedrivning i februar 2018.
Thomas Kingo Karlsen, formand for Dansk Byggeris sektion for Nedrivning og miljøsanering og Rune Østergaard Haven, sektionsleder ved Teknologisk Institut, Bygninger og Miljø holdt oplæg med den gode miljøkortlægningsrapport.
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
BLOX, Bryghuspladsen 8
1473 København K