NYT MEDLEM: CASA A/S bygger på fremtiden
Foreningen byder velkommen til et nyt medlem. CASA A/S er en agil ejendomsudvikler og løsningsorienteret totalentreprenør, der sætter mennesket i centrum for det bæredygtige byggeri.
Foreningen byder velkommen til et nyt medlem. CASA A/S er en agil ejendomsudvikler og løsningsorienteret totalentreprenør, der sætter mennesket i centrum for det bæredygtige byggeri.
Interesserer du dig for CSR, diversitet og inklusion samt grøn bæredygtighed? Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) søger en praktikant til efteråret 2021, som skal hjælpe med at implementere verdensmålene i byggeriet.
På seminaret om verdensmål 12 i byggeriet, det andet i rækken ”Roadmap for verdensmål i praksis”, satte vi sammen med Bygherreforeningen fokus på bæredygtige byggematerialer og miljøvenlig affaldshåndtering i hele værdikæden og i alle faser af et byggeri.
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar lancerer på Kvindernes internationale Kampdag den 8. marts en ny rapport, som undersøger byggeriets kultur og giver anbefalinger til, hvordan vi skaber et mere inkluderende arbejdsmiljø, der appellerer både til unge mænd og kvinder.
FBSA’s nye medlem, Cleantech-virksomheden Shark Solutions, arbejder for at give affaldsmaterialer såsom bilruder og lamineret bygningsglas nyt liv som bæredygtige byggematerialer. Vi byder velkommen i foreningen.
Byg en bæredygtig fremtid. Sådan lød titlen på det tredje arrangement i rækken om bæredygtige investeringer i byggeriet, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar afholdt i samarbejde med Dansif og Global Compact Network Denmark. Men hvordan gør man så lige det? Tre repræsentanter fra branchen præsenterede deres bud, mens Københavns Kommune involverede os i deres strategi samt overvejelser om den grønne omstilling i byggeriet.
I et nyt Green Paper undersøger virksomhedsnetværket Circle House Lab, hvor forretningsmulighederne ligger i det cirkulære byggeri, og kommer med bud på, hvad der skal til for at sætte turbo på udviklingen.
DEBAT: Regeringen vil indføre et CO2-loft i byggeriet i 2027. Det er for sent, underminerer klimamålene og underløber branchens fremtidige konkurrencedygtighed, mener unge fra Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.
Hvordan styrker du socialt ansvar i dine byggeprojekter? Og hvilke konsekvenser har det for parterne i et byggeri, om du vælger at bruge beskæftigelsesklausuler eller frivillige partnerskabsaftaler? Ny Guide til Social Inklusion skal gøre det lettilgængeligt at sikre socialt ansvar på dine byggeprojekter.
Som noget nyt har Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar åbnet op for individuelle medlemskaber, og nu kan studerende og andre enkeltpersoner med tilknytning til branchen melde sig ind i foreningen. Det sker særligt for at bygge bro mellem branchen og uddannelsesinstitutioner.
Du kan nu se eller gense foreningens debat på årets Building Green DK, hvor vi sammen med HELLES & DOCHERTY - byudvikling med tre bundlinjer nørdede FN's verdensmål og hvordan den sociale bundlinje hænger sammen med grøn og økonomisk bæredygtighed i byggeriet.
Når der tales om, hvordan grøn, social og økonomisk bæredygtighed hænger sammen i byggeriet, er erfaringerne få – men nu skal der handles. Sådan lød konklusionen på paneldebatten ved årets Building Green-konference, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar afholdte sammen med HELLES & DOCHERTY.
Interesserer du dig for CSR, diversitet og inklusion samt grøn bæredygtighed? Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) søger en praktikant til implementering af verdensmålene i byggeriet.
I takt med den aktuelle me too-bølge, der afdækker sexistisk og krænkende adfærd i forskellige dele af det danske samfund, samler Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu vidnesbyrd ind fra byggeriet. Det sker anonymt og har til formål at afdække omfanget af krænkende adfærd i den danske ejendoms,- bygge- og anlægsbranche. Du kan bidrage ved at sende os din historie eller skrive under på vores sexismeerklæring.
I takt med et øget fokus på bl. a. FN’s verdensmål de sidste fem år, har Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar arbejdet på at aktualisere Charter for Samfundsansvar, hvis aktuelle version nu sendes i høring. Læs det nye charter og send dine bemærkning til os inden d. 6. november for at blive hørt i processen.
Foreningen byder velkommen til Teknologisk Institut, der tager sit sociale ansvar alvorligt. Det kommer til udtryk i deres forsknings- og teknologiløsninger, der udarbejdes med afsæt i den nyeste viden om samfundsansvar. Vi glæder os til samarbejdet.
Som nyt medlem af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar ser Herning Kommune frem til at sætte ekstra skub i arbejdet med bæredygtige byggeløsninger, både generelt i kommunen og konkret i forhold til den kommunale bygningsmasse.
Foreningen har fået nyt medlem i sikringsvirksomheden SmartGuard. Vi byder stort velkommen og glæder os til samarbejdet.
De seneste uger har debatten om sexisme på arbejdspladser rundt omkring i Danmark rullet. Med ophav i mediebranchen, har en ny bevægelse for ligestilling spredt sig til forskellige dele af det danske erhvervsliv. Men hvorfor bliver bygge- og anlægsbranchen i mange tilfælde overset, når kun 9% kvinder udgør en betydelig minoritet, og mange ser sexisme som et grundvilkår for at være i branchen?
Foreningens nye medlem HELLES & DOCHERTY sikrer konstruktiv borgerinddragelse og interessenthåndtering fra start til slut. HELLES & DOCHERTY har fokus på, at den grønne omstilling af byggeriet også bidrager til trivsel og livskvalitet i vores by- og boligområder.
Interesserer du dig for verdensmål, bæredygtighed og byggeri? Og ønsker du at gøre en forskel for implementeringen af bl. a. FN’s 17 verdensmål i den danske bygge- og anlægsbranche? Vi søger nu nye deltagere til Arbejdsgruppen for verdensmål og FBSA’s Unge Advisory Board.
Klæd din organisation på til fremtiden gennem et skræddersyet forløb med træning i FN's Verdensmål til netop din virksomhed.
Et nyt værktøj – Roadmap for Verdensmål - skal nu gøre det lettere for virksomheder i bygge- og anlægsbranchen at arbejde med FN’s 17 verdensmål. Det skræddersyede værktøj er udviklet af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) i samarbejde med foreningens medlemmer på tværs af værdikæden.
Første spadestik er taget mod at udarbejde en ny guide til social inklusion i byggeprojekter, hvor udsatte borgere hjælpes ind på arbejdsmarkedet af byggeriets parter. Men det kræver samarbejde på tværs, mener deltagere og oplægsholdere på torsdagens workshop.
Staten indkøber hvert år for mere end 42 mio. kr. i offentlige udbud. Ny rapport fra Rigsrevisionen udøver nu stærk kritik af manglen på arbejdsklausuler, samt kontrol af disse i udbudsrunderne. I Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar glæder vi os over, at der nu bliver sat fokus på vigtigheden af, at Staten stiller krav om ordentlige arbejdsvilkår i offentlige udbud.
Proces og materialer er afgørende faktorer når bygge- og anlægsbranchen skal tage skridtet videre mod at blive mere bæredygtig. Der skal indtænkes nye muligheder for grøn innovation, når kommunerne sætter gang i projekter som følge af regeringens corona-lempelse af anlægsloftet, mener både forskere og bygherrer.
En hård tone på arbejdspladsen skræmmer både kvinder og mænd væk fra en branche, som samtidig oplever udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Så hvordan åbner vi op for en indsats, der har potentiale til at bidrage til en øget innovation og bedre trivsel, men som er dybt internaliseret i branchen?
Evnen til at tænke på tværs, gribe digitaliseringens potentialer og dialog er afgørende i en ny virkelighed – FBSA byder velkommen til ERIK arkitekter.
Foreningens nye medlem BAUHERR hjælper virksomheder og institutioner der skal have bygget nyt, men som ikke har en etableret bygherrefunktion. FBSA byder velkommen.
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar satte i et online seminar onsdag den 6. maj 2020 fokus på arbejdsklausuler med Horten Advokatpartnerselskab og Odense Kommune. Her fik vi en indflyvning på, hvorfor dialog og timing er afgørende for klausulernes succes.
Foreningens nye medlem LivingLean har specialiseret sig i at sikre et godt samarbejde gennem effektiv organisering i byggeriet. Dette gælder alle faser i byggeprojekterne såvel som de interne processer i byggeriets virksomheder.
Interesserer du dig for CSR, bæredygtighed og interessevaretagelse? Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) søger en praktikant til implementering af verdensmålene i byggeriet.
Grundet den aktuelle situation med risiko fors smittespreding af COVID-19 ved arrangementer, har vi valgt at udskyde foreningens generalforsamling og årsmøde, som oprindeligt skulle afholdes d. 29. april i Bygningskulturens Hus.
”Når mennesker bliver udsat for pres, nedsættes den rationelle hjernefunktion til 50 %. Coronakrisen afkræver derfor ledere at udvise stor empati og en evne til at kommunikere med medarbejdere under stort pres.”
Entreprenør vil skabe merværdi gennem en tværfaglig tilgang til bæredygtighed. Vi byder velkommen til Adserballe & Knudsen.
Coronakrisen er alvorlig, men giver anledning til at se indad. Brug tiden derhjemme til at dykke ned i din strategi for samfundsansvar med FBSA's samling af redskaber og værktøjer.
OBS! I forbindelse med forebyggelse af spredning af den nye coronavirus COVID-19, følger Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar Sundhedsstyrelsens anbefalinger som arbejdsplads og i forhold til vores forskellige arrangementer. Og efter de seneste tiltag præsenteret af regeringen onsdag aften den 11. marts 2020, har vi besluttet at flytte de foreningsarrangementer, der var planlagt de kommende 14 dage til senere. Møder og anden aktivitet vil enten blive flyttet, aflyst eller afholdt i et digitalt setup. De berørte deltagere bliver kontaktet direkte.
60 almene boliger skal gennem Circle House-partnerskabet være Danmarks første byggeri baseret på cirkulære principper, som bliver udbudt på markedsvilkår. Udbuddet er nu skudt i gang af de mere end 60 partnere i det tværgående samarbejde, som inkluderer alle værdikædens led.
DEBAT: Det er et problem, at kun en ud af ti ansatte i byggeriet er kvinder, for mangfoldige arbejdspladser er mere innovative. Hvis byggeriet skal gå ind i klimakampen, kræver det derfor større diversitet i branchen, skriver Vibeke Lydolph og Palle Adamsen.
Ny forening vil gennem aktivisme sætte fokus på moderne familieformer i byggeriet.
Ny gruppe af unge skal gennem Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar bygge bro mellem generationer og sikre fornyelse i byggeriets samarbejdet på tværs af værdikæden.
Arbejdsgruppen for verdensmål etableret af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar er i fuld gang med arbejdet for at oversætte FN’s verdensmål til konkrete metoder til hverdagsbrug i den danske bygge- og anlægsbranche. Se her hvor langt vi er nået.
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar byder VGL – Sustainable Cities and Buildings velkommen i foreningen. VGL har specialiseret sig i at sikre bæredygtig ledelse i byggeriet.
Med et nyt udviklingsprojekt vil entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen sammen med en række samarbejdspartnere skabe en guide, der kan løfte socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet. En indsats, der kan imødekomme byggebranchens store mangel på arbejdskraft i fremtiden.
Nyt barometer skal kortlægge hvordan projekter positionerer sig på FN’s verdensmål i konkurrencer og udbud.
FBSA byder velkommen til BARK rådgivning, som understøtter byggeriets aktører med stærk faglig sparring på udviklingsprojekter.
Interesserer du dig for bæredygtighed, interessevaretagelse og fundraising? Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) søger en praktikant til implementering af verdensmålene i byggeriet.
KONFERENCE – Styrk arbejdsmiljøet med Vision Zero
Bæredygtighed er in. Men hvordan implementerer vi ofte generelle vendinger og ukonkrete målsætninger i vores virksomheder? FBSA byder velkommen til DEM, som rådgiver om netop denne problemstilling.
Hvordan får vi løst udfordringerne med ressourceknaphed i fremtidens byggeri? Det har FBSA's nye medlem et bud på. Vi byder velkommen til Frame, en online platform med fokus på ensartet implementering af bæredygtigt byggeri.
FBSA er medafsender på et nyt netværk med fokus på verdensmålenes funktion i byggeriets virkelighed. Første møde afholdes den 19. september. Hør inspirerende oplæg fra UNDP, Trafik- og Boligstyrelsen, og se KADK’s nye udstilling om klimaløsninger.
Bæredygtige løsninger, et opgør med brug-og-smid-væk-kultur og tilpasning til eksisterende forhold er tre nøgleprincipper i Fischer Lightings forretning. FBSA byder velkommen til nyt medlem.
FBSA støtter op om initiativet Byg med unge-alliancen, som under Bygherreforeningen går sammen med erhvervsskolerne ind i kampen for at skabe flere praktikpladser på de store byggerier. Indsatsen skydes i gang med et fagligt event med input fra blandt andre Region Hovedstaden.
Som resultat af diskussioner på årsmødet og generalforsamlingen opretter FBSA en arbejdsgruppe, som skal sætte fokus på verdensmålenes rolle i byggeriet.
Bygge- og anlægssektoren er i rivende udvikling, og med stigende krav til socialt og miljømæssigt ansvar stiller FBSA sig som en vigtig aktør på markedet.
Så er "Bygtropolis" klar med deres anden podcast sæson, som omhandler Byggeri med øje for samfundsansvar.
Vil du blive skarpere på, hvordan du stiller krav om samfundsansvar i dine kontrakter, og hvordan du sikrer en effektiv kontrol af dine leverandører?
Kurset bygger på praksis og giver dig solidt indblik i de kontraktuelle og proceduremæssige krav, samt i dine muligheder for at forebygge og håndtere eventuelle overtrædelser gennem formulering af udbudsbetingelserne, kontrakter og efterfølgende kontrol. Kurset afholdes den 20. juni i Bygningskulturens Hus, København K.
Bliv klogere på, hvordan du kan tænke verdensmålene som en strategisk faktor, der kan bidrage til ambitionen om en mere bæredygtig udvikling. På seminaret giver Bygherreforeningen og Foreningen For Byggeriets Samfundsansvar i samarbejde med førende aktører inden for området en række bud på, hvordan verdensmålene kan skabe værdi for alle involverede i dine projekter.
Selvom nedrivninger ikke kan undgås i mange af landets såkaldte ghettoområder, så arbejder landets boligforeninger proaktivt på at bygge sig ud af den udfordring, som regeringen har givet dem. Opgaven er at reducere den almene boligmasse til blot 40 pct. i 15 af de mest udfordrede boligområder i Danmark. Det stod klart efter en meget velbesøgt konference arrangeret af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar i samarbejde med brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder.
Byggebranchen vil gå meget langt for at undgå meningsløse nedrivninger, som følge af regeringens ghettoplan, siger flere parter op til dagens store konference i Tingbjerg. Konferencen er arrangeret af FBSA, og her fremlægges bl.a. de første planer for den københavnske bydel.
Torsdag d. 17. januar var en spændende dag for byggeriets samfundsansvar. Her blev der afholdt en åben høring på Christiansborg, hvor ledende fagfolk fra byggeriet fik mulighed for at præsentere dilemmaer i byggeriet såvel som løsninger for Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg.
”Det er tydeligt, hvor vigtigt det er, at vi deler erfaringer og sparrer med hinanden”, sagde Dorthe Høegsberg fra kontrolenheden mod social dumping i Odense Kommune til FBSA og Bureau Veritas’ arrangement den 12. december i Bygningskulturens Hus. Til arrangementet debatterede de mere end 30 deltagere, hvordan vi bedst forebygger social dumping, som forårsager forringelser af løn- og arbejdsvilkår på mange danske arbejdspladser.
De næste 40 år vil der blive bygget lige så meget, som der hidtil er bygget gennem hele menneskehedens historie. En stor andel af de nye boliger vil blive bygget i udviklingslande, men i Danmark forventes antallet af boliger ligeledes at stige dramatisk - bl.a. fordi vi bor anderledes og familieformerne ændrer sig. Denne udvikling tvinger os til at tænke i nye baner og skabe mere bæredygtige forretningsmodeller. Det satte FBSA fokus på til et debatarrangement om perspektiverne for cirkulært byggeri med afsæt i regeringens Strategi for Cirkulær Økonomi og erfaringerne fra Circle House projektet.
Circle House demonstratoren blev fredag d. 28. september indviet hos Lejerbo i Valby. Her står nu en prototypen på verdens første cirkulære hus til den almene boligsektor, hvor 90% af alle materialerne kan genanvendes. Se her filmen fra lanceringen af demonstratoren og få et indblik i de mange aktører, som står bag projektet og de mange bæredygtige bud på materialevalg:
Åbning af Circle House demonstrator
FBSA har udarbejdet et dokumentations- og kontrolredskab med gode råd til, hvordan du kontrollerer arbejdsforholdene hos dine leverandører og har afholdt to temamøder i 2018 med fokus på samarbejde med leverandører. Som næste skridt opstarter vi nu et netværk, hvor foreningens medlemmer kan mødes og drøfte udfordringer og løsninger på tværs af branchens aktører.
FBSA har ansat Christina Schultz som ny sekretariatschef. Dermed bliver det erfarne kræfter, som fremover skal sikre, at bæredygtige løsninger og ordentlige arbejdsforhold bliver en naturlig del af forretningsgrundlaget i byggebranchen. Den nye frontfigur kommer fra en tilsvarende stilling i Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA).
Cirkulær økonomi er forretningskritisk for fremtidens byggesektor. Der er brug for en omstilling fra linært forbrug til genbrug og genanvendelse. Projekt Circle House har bedt den danske byggebranche hjælpe med at indsamle 101 bud på, hvad der skal til, for at omstillingen til en cirkulær byggeindustri kan ske.
Download og læs #101 handlinger
Vær med, når vi den 21. august 2018 sætter fokus på at skabe øget produktivitet og bedre bundlinje ved at styrke byggeprocesserne og arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen.
EU har vedtaget nye regler om udstationering. På temamødet den 4. juni får du håndgribelig information og konkrete svar på, hvad de nye EU-regler betyder, og hvordan de påvirker den danske byggebranche – bygherrer, hoved- og underentreprenører.
Så stoppede rejsen mod mere cirkulært byggeri hos Danske Arkitektvirksomheder, hvor der igen blev samlet forslag ind til, hvordan man skaber mere cirkulært byggeri. Bl.a. i forhold til at genopfinde eksisterende byggeri og dermed give det længere levetid.
Selv om Rambøll er blandt branchens pionerer inden for bæredygtighed, har et grundigt arbejde med FN’s verdensmål givet virksomheden nye perspektiver og forretningsmuligheder.
På årsmødet den 15. maj sætter vi forretningsdrevet samfundsansvar på dagsordenen.
Her bliver du klogere på hvordan jeres samfundsansvarlige aktiviteter skaber værdi for jeres forretning, miljø og mennesker samtidig med det vendes til en konkurrencefordel.
I forbindelse med nedrivning og miljøsanering er det et krav, at miljøfarlige stoffer kortlægges. Men retningslinjerne angiver ikke omfanget og indhold - man skal tage det nødvendige antal prøver og netop dette er ofte kilden til konflikter mellem bygherre, rådgiver og entreprenør. Derfor har vi udarbejdet en guide til hvad en miljøkortlægningsrapport bør indeholde, for at nedrivning- og miljøsaneringsprojekter kan gennemføres under hensyntagen til miljø og arbejdsmiljø og med færrest mulige konflikter.
Engagerede medarbejdere og aktører, som kan distribuere byggeaffald tilbage til produktionen var nogle af de forslag, som kom på bordet torsdag den 22. februar, da materialeleverandørerne i Dansk Industri gav deres bud på, hvordan vi skaber et mere cirkulært byggeri.
Ny bog samler viden om det at bygge og lave forretning efter den cirkulære økonomis principper
FN’s verdensmål skaber stor værdi hos de virksomheder, som har taget fat på at operationalisere målene til konkrete målsætninger. Det i høj grad er de store, internationale virksomheder i branchen, der har ressourcerne til at omsætte de lidt abstrakte mål til strategier og arbejdsgange i dagligdagen.
Den 11. april inviterer Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar til temamøde om FN’s verdensmål. På temamødet går vi praktisk til værks. Du får viden om, hvordan FN’s verdensmål kan tilpasses en dansk byggevirkelighed, når en bygherre, en rådgiver og en udførende fortæller, hvordan de arbejder med målene og hvordan de fanger ledelsens interesse.
Der har været mange forskellige metoder til optælling af praktikpladser. Derfor har det været svært at sammenligne, hvor mange praktikpladser der bliver skabt hos forskellige bygherrer.
Efter med succes at have anvendt Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars charter, går ANKER HANSEN & CO. A/S nu i gang med at bruge foreningens nye redskab til dokumentation og kontrol af arbejdsforhold hos sine underentreprenører. Læs hele casen.
FN’s verdensmål er strategiske pejlemærker for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar i NCC. Målene kan skabe genklang i hele organisationen og styrker den langsigtede forretning.
Vejledninger og redskaber til bygherrer og entreprenører, der vil undgå social dumping på deres projekter.
Ny analyse af de væsentligste lovgivningsmæssige barrierer og muligheder ved cirkulært byggeri konkluderer, at der ikke er direkte lovgivningsmæssige barrierer, som forhindrer cirkulært byggeri.
Der er dog en række uudnyttede muligheder i lovgivningen samt problemområder, der fremtræder som de facto barrierer for cirkulært byggeri. Disse problemområder er bl.a. manglende inddragelse af totaløkonomiske hensyn, ansvar for byggeriet og byggematerialerne samt manglende CE-mærkning eller anden mærkningsordning for genbrugte eller genanvendte byggevarer.
Ny rapport om det cirkulære byggeri - scenarier - trends og forretningsmodeller.
Det er ikke hver dag den almene sektor står i centrum for private virksomheders forretningsudvikling. Men det er netop hvad der sker i udviklingen af Circle House, hvor 30 private aktører sammen med Lejerbo skal opføre verdens første almene boligbyggeri baseret på cirkulære principper.
Videoer om Circle House konceptet - om økonomi, klima, æstetik, bygherren, brugeren, samarbejde og partnercases.
Vi har præciseret brugen af arbejdsklausulen i FBSAs paradigmer den 3. oktober. Det betyder, at klausulen nu kan benyttes i to varianter, hvad angår kædeansvar: En variant hvor kædeansvaret gælder uanset entreprenørens beredskab til at modvirke social dumping, og en variant hvor entreprenører, der har udvist rettidig omhu, ikke underlægges kædeansvaret. Konkret er forskellen mellem de to modeller om klausulens stk. 4 benyttes, hvilket fremgår af teksten i kursiv, der ledsager arbejdsklausulen.
Bygherrer og entreprenører har sammen med sekretariatet for FBSA udviklet et nyt redskab med de spørgsmål, der skal besvares, når man vil sikre sig bedst muligt mod social dumping.
Tre af frontløberne inden for cirkulært byggeri har valgt at forene deres viden og kompetencer frem for at konkurrere. Som led i projektet Circle House har 3XN/GXN, Vandkunsten og Lendager Group etableret Fællestegnestuen. Målet er at vise branchen værdien af at samarbejde om det cirkulære byggeri.
På vores temamøder om cirkuært byggeri præsenterer vi bl.a. business casen, den nyeste teknologi og de indledende erfaringer fra opførelsen af Circle House, som bliver verdens første cirkulære boligbyggeri i den almene sektor. Lejerbo og 30 partnere fra byggebranchen står bag initiativet, som kan have stort internationalt potentiale.
Alle kedler kører på fulde damp i byggeriet. De nyeste prognoser viser, at vi skal tilbage til 00’erne for at finde et højere aktivitetsniveau. Byggeriets evne til at håndtere de travle tider med bl.a. et øget antal udenlandske medarbejdere åbner bl.a. for nye udfordringer med at sikre ordentlige arbejdsvilkår til de ansatte og undgå social dumping.
Der var fuldt hus og ivrig dialog, på de første møder i de nye nedrivningsnetværk, i første uge af september. Over 100 deltagere var på plads i Taastrup og 80 i Silkeborg, til at diskutere udfordringer ved nedrivning i byggeriet. Både de konkrete udfordringer, i forhold til at beskytte både medarbejdere og miljøet i forbindelse med nedrivning, men også de forretningsmæssige udfordringer, i forhold til attænke mere i genanvendelse og cirkulært i byggeriet, blev drøftet.
Vi inviterer bygherrer, rådgivere, entreprenører og repræsentanter fra erhvervsskolerne til en 3-timers workshop den 25. september 2017 kl. 10-13.
Torsdag den 8. juni holdt FBSA og DK-GBC gå-hjem møde om FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling med undertitlen - En ny verdensorden på vej - hvad siger byggebranchen?
Det stod hurtigt klart, at FN’s verdensmål skaber stor værdi hos de organisationer, som har taget fat på at operationalisere målene til konkrete målsætninger. Men også, at det i høj grad er de store, internationale virksomheder i branchen, der har ressourcerne til at omsætte de lidt abstrakte mål til strategier og arbejdsgange i dagligdagen.
Nu kan I som virksomhed teste, om I lever op til retningslinjer for samfundsansvar i byggeriet.
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar holdt sin fjerde generalforsamling i går, den 9. maj, hvor ca. 50 af branchens toneangivende bygherrer, rådgivere og entreprenører var samlet.
En entreprenør, en rådgiver og en materialeproducent foretæller om deres arbejde med verdensmålene.
De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget på FN’s generalforsamling i 2015 og er blevet kaldt den mest ambitiøse plan nogensinde. Verdensmålene og de tilhørende 169 delmål skal frem mod 2030 løse de mest akutte og eksistentielle problemer for kloden og dens befolkning og sikre os en bæredygtig verden.
Bygge- og anlægssektoren er med sin økonomiske og miljømæssige vægt en helt central brik i omstillingen til en bæredygtig og cirkulær økonomi. Derfor samlede Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og CONCITO i den forløbne uge 65 mennesker til debat om, hvilke politiske initiativer, der skal til for at gøre dansk byggeri til grøn spydspids.
Hør advokaterne bag de fælles paradigmer for samfundsansvar i udbud, Andreas Christensen fra Horten Advokatpartnerselskab samt Claus Berg fra Bech-Bruun Advokatfirma, gennemgå fordelene for bygherrer og entreprenører ved udbudsparadigmerne. Advokaterne udfolder også den palette af muligheder paradigmerne tilbyder og uddyber, hvordan paradigmerne både højner kvalitet og mindsker omkostningerne for branchen.
Byggeriet indgik i sidste uge ny overenskomst, som har stort fokus på samfundsansvar og social dumping.
Cirkulært byggeri indebærer, at man allerede i designet af en bygning ved, hvordan den skal skilles ad igen. Det kan åbne helt nye forretningsområder for entreprenører og andre af branchens virksomheder, vurderer MT Højgaards salgsdirektør.
Region Hovedstaden har samlet viden om, hvad der virker, når vi skal uddanne fremtidens faglærte i vores byggerier.
En uventet mistanke om kartelvirksomhed har kastet nedrivningsvirksomheden Kingo ud i en længere proces med at gennemgå tilbud, rense sig selv, stramme sine procedurer op og gå i dialog med kunderne, fortæller den administrerende direktør.
Læs casen
Den 1. februar kl. 16–18 sætter vi branchens kartelsager på dagsordenen. Vi har inviteret en bred kreds af virksomheder til at dele deres overvejelser.
Paradigmer for samfundsansvar hjælper bygherrer – offentlige og private – med at gøre samfundsansvar til en aktiv del af udbudsmateriale og kontrakter. Udgangspunktet for paradigmerne er foreningens charter med seks grundlæggende principper for samfundsansvar i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.
DR har de seneste dage afdækket en historie om en jysk entreprenørvirksomheds behandling af østeuropæiske medarbejdere, der angiveligt er blevet underbetalt, og hvor der er tegn på at virksomheden har brugt skuffeselskaber til at ansætte folk. Foreningen benyttede lejligheden til at omtale paradigmer for samfundsansvar i udbudsprocessen, der netop er blevet lanceret.
Antallet af sociale klausuler i det offentlige byggeri er kommet ud af proportioner og er blevet for bureaukratisk. Ofte fylder krav om arbejds,- uddannelses- og lønforhold mere end selve opgavebeskrivelsen i kontraktmaterialet. Med et nyt sæt af spilleregler vil en enig branche gøre det nemmere og dermed også billigere for alle at tage et socialt ansvar.
Lejerbo, GXN, MT Højgaard, SBi ved Aalborg Universitet København og Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar er gået sammen om projektet ’Circle House’, der vil opføre verdens første almene boligbyggeri efter cirkulære principper.
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har fået bevilliget midler af Boligfonden Kuben, til at udvikle et evalueringsværktøj, der gør det muligt for virksomheder at evaluere deres indsats inden for samfundsansvar.
Det nye værktøj skal både kunne benyttes internt i en virksomhed, til at sætte mål og evaluere indsatser samtidig med, at det også skal kunne benyttes til at vurdere andre virksomheder og samarbejdspartnere.
Det nye evalueringsværktøj skal bygge på formater og anerkendte redskaber til at evaluere samfundsansvar, men bliver tilpasset byggebranchens virksomheder, da det tager udgangspunkt i de seks principper for samfundsansvar i foreningens charter.
Værktøjet forventes færdigudviklet primo 2017, det bliver digitalt og enkelt at anvende.
Ledelsen hos Arkil har lagt en ambitiøs strategi for uddannelse og rekruttering af lærlinge; hver tiende faglærte medarbejder skal være under uddannelse. Strategien giver dobbelt gevinst, da den gavner både rekruttering og image. Virksomheden profilerer sig aktivt over for nye lærlinge blandt andet på Facebook og folkeskoler.
Læs hele casen her
Dette var omdrejningspunktet for et ERFA arrangement af Metroselskabet og Region Hovedstaden i sidste uge. Her samledes 70 mennesker for at udveksle og drøfte erfaringer med uddannelsesklausuler og frivillige sociale partnerskaber
Vi viderebringer her en invitation fra to af foreningens medlemmer Metroselskabet og Region Hovedstaden.
På Folkemødet 16 satte Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar gang i debatten om, hvordan aktører i byggebranchen kan agere i forhold til virksomheder, der er involveret i kartelsagen, og hvad disse virksomheder kan gøre for at rense deres ry.
Metroselskabet har udviklet en manual til udenlandske entreprenører. Vi har filmet Metroselskabet og en af Metroselskabets italienske entreprenører, som gør en ekstra indsats for at have ordentlige arbejdsforhold og overholde dansk lovgivning.
3XN og MT Højgaard har sammen udviklet en model for cirkulært byggeri. De har taget forskud på fremtiden og forudsat, at det er muligt at købe og sælge brugte materialer i stor skala.
70 repræsentanter fra bygherrer, rådgivere og entreprenører diskuterede arbejdsklausul og modeller for kontrol og dialog i Odense Kommunes festsal den 26. oktober. Odense Kommunes model er filmatiseret i tre videoer á ca. 4 minutter, som havde premiere til arrangementet. Videoerne viser, hvordan Odense Kommune indgår dialog med entreprenørerne på kommunens byggepladser, og hvorfor man her har valgt selv at stå for kontrollen af arbejdsklausulen
Sikkerhed er en god forretning og en basal ret som medarbejder, det var hovedbudskabet på konferencen: Er arbejdsmiljø og sikkerhed fremtidens konkurrenceparameter?
På årets Folkemøde var Foreningen for byggeriets samfundsansvar vært for en debat om, hvordan byggebranchen kan konkurrere på ordentlighed?
Onsdag den 9. september 2015, kl. 14.00 – 17.00 kan du deltage i debatten: Skal der i fremtiden konkurreres på arbejdsmiljø og sikkerhed?
Odense Kommune hyrer ikke revisorer eller eksterne konsulenter til at tjekke arbejdsforholdene på kommunens byggepladser. Det klarer en håndværker og en jurist, der baserer deres arbejde på tillid og tæt personlig kontakt til leverandørerne. De færreste af dem handler i ond tro, lyder erfaringen.
En løbende og systematisk dialog med omgivelserne er helt central, hvis man som virksomhed vil varetage sit samfundsansvar. Omgivelserne kan fx være naboer, forretningsdrivende eller interesseorganisationer. Og dialogen er ikke bare god for omverdenen, den styrker også arkitekturen, legitimiteten og forretningen, har Realdania Byg erfaret. Derfor er de i systematisk dialog med omgivelserne på et af deres store prestigeprojekter:BLOX, der ligger centralt ved Københavns Havn.
TV-avisen bragte mandag d. 6. april et indslag om Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.
Her fortæller Martin Manthorpe fra NCC om deres etablering af et vikarbureau i Polen, formand Palle Adamsen fortæller generelt om foreningen, mens overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen fortæller, hvorfor de støtter op om foreningen.
DR Nyheder bragte mandag d. 6. april denne historie om Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.
En betændt branche spækket med sager om karteldannelse, social dumping og rod i arbejdsforholdene. Byggeriets omdømme er alt andet end godt, og det prøver branchen nu selv at rette op på.
For de fleste virksomheder, der arbejder med samfundsansvar, er det en naturlig del af selvforståelsen. For andre er det et spørgsmål om risikohåndtering og nødvendig omhu. Mads Øvlisen, tidligere administrerende direktør i Novo Nordisk og medlem af bestyrelsen for FNs Global Compact, giver her sit bud på, hvorfor der er god forretning i at opføre sig samfundsansvarligt.
NCC Sverige fik i 2001 en kartelsag på halsen, der kostede syv chefer jobbet og en betragtelig bøde. Sagen blev et wakeupcall for ledelsen, der besluttede at ændre radikalt på kulturen for at undgå en lignende sag i fremtiden.
I 2013 vandt Hoffmann opgaven at bygge Microsofts hovedsæde nord for København. Hoffmann fik blandt andet opgaven på grund af virksomhedens fokus på arbejdsmiljø.
SALUS Boligadministration har sammen med Kolstrup Boligforening udviklet en drejebog for, hvordan lære- og praktikpladser bliver en fast del af boligforeningens byggeprojekter. Drejebogen bygger videre på en model udviklet af Dansk Byggeri og BL – Danmarks Almene Boliger.
Lejerbo har i mange år arbejdet med energioptimering og sociale rammer for byggeriet og intensiverer nu dette arbejde – med visionen om at blive blandt de førende inden for bæredygtigtbygger. Det har allerede resulteret i fire byggerier, der er certificeret efter den internationale DGNB-standard.
MT Højgaard vil være med forrest, når det handler om at fremme produktiviteten i den danske bygge- og anlægsbranche. Men det er ikke nok at være produktiv i gængs forstand. Produktiviteten skal være bæredygtig, så byggeriet både skaber værdi for bygherren, virksomheden og for det omkringliggende samfund – herunder også miljøet.
De dele af fagbevægelsen, der repræsenterer byggearbejdere (BAT), er væsentlige interessenter for både bygherrer og entreprenører, samt for rådgivere, når de repræsenterer bygherrer.
I efteråret 2014 tog Københavns Kommune en række vidtrækkende initiativer for at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold på kommunens arbejdspladser – herunder også byggepladserne. Initiativerne hedder ’Fair Forhold’ og er sat i gang af kommunens politiske ledelse.
Vores hjemmeside har fået nyt indhold og nyt design.
En af de store nyskabelser er, at du bl.a. kan finde relevante cases og redskaber under 'God praksis'.
Du kan nu følge Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar på Linkedin og Twitter.